Az önkéntes nyugdíjpénztárak helyzete – 3 népszerű alternatívával

Elsőre talán kissé furcsának tűnhet, ám már fiatal korban is érdemes alaposan áttanulmányoznod az önkéntes nyugdíjpénztár nyújtotta előnyöket. Időskori anyagi biztonságod megteremtését ugyanis nem lehet elég korán elkezdeni.

Ennek alapvetően egyszerű oka van, mégpedig Magyarország társadalombiztosítási rendszerének szerkezete. Ez ugyanis a felosztó-kirovó elvre épül, azaz nem a saját magunk által eszközölt befizetésekből finanszírozzák egészségügyi ellátásunkat, illetve nyugellátásunkat, hanem az épp aktív dolgozók járulékaiból. Ez azonban csak addig fenntartható, amíg egyensúlyban van a bevételi és a kiadási oldal, ám társadalmunk elöregedése és az egyre csökkenő gyermekvállalási kedv mind ez ellen dolgozik.

Ha bővebben is érdekel a téma, kövesd EZT a linket! Annak érdekében tehát, hogy ne kelljen majd egy komoly életszínvonal eséssel szembesülnöd passzív éveidben, elengedhetetlen valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás megléte, mint amilyen például az önkéntes nyugdíjpénztár is. Természetesen ahhoz, hogy a számodra legmegfelelőbb konstrukciót tudd kiválasztani, tökéletesen tisztában kell lenned a legfőbb jellemzőkkel és ez ugyanígy igaz a különféle alternatívák kapcsán is.

Az önkéntes nyugdíjpénztár legfontosabb tulajdonságai

Napjainkban számtalan lehetőség áll a rendelkezésedre, ha nyugdíjcélú megtakarításról van szó. Ott vannak a klasszikus lehetőségek, mint az ingatlan, vagy a nemesfém, de természetesen az állam- és értékpapírok is roppant népszerűek. Ezek mellett elérhető három olyan konstrukció is, amire állami támogatás vehető igénybe. Ilyen a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj-előtakarékossági számla, valamint az önkéntes nyugdíjpénztár is. Mindhárom formának megvannak a maga előnyei, így közülük elsősorban egyéni preferenciáid alapján kell választanod.

Az ÖNYP mellett szól, hogy szinte semmiféle pénzügyi ismerettel nem kell rendelkezned alkalmazásához, hiszen a szolgáltatóknál előre összeállított befektetési portfóliókat találsz és kizárólag ezek közül voksolhatsz valamelyikre. Ráadásul, ha menet közben a piaci helyzet úgy alakul, a portfóliómenedzserek automatikusan átvariálják csomagod összeállítását. Emellett az is kulcsfontosságú lehet, miszerint az önkéntes nyugdíjpénztár kifejezetten olcsó konstrukciónak tekinthető, hiszen napjainkban az átlagos 30 éves TKM 1% alatti, ami kiemelkedően jónak mondható. Azt se felejtsd el, hogy béren kívüli juttatásként is kérhető az ide történő befizetés és 10 év elteltével a bent lévő tőkéhez és kamathoz is rugalmasan hozzáférhetsz.

Milyen alternatívákból választhatsz?

Mindezekkel együtt szem előtt kell tartani azt is, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár egyik legnagyobb előnye egyben legkomolyabb hátrányának is tekinthető. Tudniillik túl azon, hogy az elmaradt tagdíjat a felhalmozott hozamból levonják – amíg lehet -, semmiféle következménnyel nem jár, ha felhagysz a díjfizetéssel. Ez persze egy nehezebb időszakban jól jöhet, ám sokkal jellemzőbb, hogy mivel az elköteleződésen kívül semmi sem ösztönöz a megtakarításra, sokan idő előtt megszakítják a takarékoskodást.

Ha ráadásképp figyelembe veszed, hogy az adó-visszatérítést csak úgy tudod maximálisan kihasználni, ha a biztosítói, illetve banki konstrukciót is alkalmazod, akkor nyilvánvalóvá válik, miszerint a legoptimálisabb eredményt csak egy diverzifikált portfólióval érhetsz el. Ebben a legnépszerűbb alternatíváknak, a NYESZ-nek, illetve a nyugdíjbiztosításnak is helye lehet, miképp az olyan hagyományos eszközök, mint az állampapírok is kiváló lehetőséget jelenthetnek. Csomagod összeállításhoz azonban elengedhetetlen a kellő rutin, így ehhez a folyamathoz mindig vedd igénybe független pénzügyi szakértő segítségét.

Borítókép forrása: Cikkhez illő kép