Isiász gyógytorna

Isiász gyógytorna gyakorlatok: hogyan zajlik a kezelés?

Az isiászt más néven ülőidegzsába vagy -ideg gyulladásnak szokták hívni, amely bár gyakran fordul elő időskorban, a kialakulásának nem sok köze van a korhoz, sokkal inkább az életmódhoz. Egy olyan tünetegyüttesről van szó, ami érinti többek között a derekat, a feneket, valamint az alsó végtagokat. A legtöbb esetben éles fájdalommal jár, ami ülés hatására fokozódhat, de előfordulhat, hogy folyamatos panaszok ütik fel a fejüket. Gyakran már a felállás és a járás is nehezen megy, nem beszélve a zsibbadásról és az érzékvesztésről, ami szintén az isiász tünetei lehetnek.

De vajon mivel segíthetünk magunkon? Milyen kezelési megoldások léteznek isiász esetében? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk.

Az isiász jelentése

Az ülőideg a legnagyobb egyedülálló idegünk, ami a deréktáji szakasztól egészen a comb hátsó részéig tart. Egyes részei még a lábujjakba és a vádliba is lejutnak. Éppen ezért a Gyógytornászom szerint ez is fontos része az isiász kezeléseknek, tehát ez a terület sem maradhat ki, ha valaki isiásszal küzd. Ha a fájdalom már a lábak alsó részét is érinti, akkor már nyugodtan feltételezhetjük, hogy nagy a baj.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a becsípődött ideg, a zsibbadás, az izomgyengeség, valamint a tűszúrásszerű, éles fájdalom. Ez derékban, lábfejben, a lábakban egyaránt jelentkezhet, de előfordulhat ülés vagy állás során, ekkor akár fokozódottan érezhetővé is válik. Fontos megjegyezni, hogy ezeket a panaszokat más betegségek is okozhatják, tehát nem jelenthető ki minden esetben, hogy isiászról van szó. Éppen ezért lényeges azonnal orvoshoz fordulni, aki tudni fogja, hogy mi a teendő, segíthet megtalálni a kiváltó okot, majd megszüntetni azt.

Mivel előzhetjük meg?

Manapság a legtöbb munka ülve történik, ami azt is jelenti, hogy a napunk egy viszonylag nagy részét az irodában, az asztalnál görnyedve töltjük. Ez könnyen okozhat isiászos panaszokat, főleg abban az esetben, ha nem megfelelő a székünk, nem jó pozícióban ülünk. Ennek megelőzésére első sorban tehát egy állítható magasságú, ergonomikus székre van szükség, de megoldás lehet a fitneszlabda használata is. Utóbbi akkor segíthet, ha a deréktáji izmokat erősítenénk, mozgatnánk át a nap folyamán. A labda javíthatja a testtartást, de fontos, hogy a magasságunknak és a testsúlyunknak megfelelőt válasszuk.

Ha viszont a szék mellett döntünk, akkor azt úgy állítsuk be, hogy a comb és a vádli 90 fokos szöget zárjon be. Ennek hála ugyanis minden ér és ideg megfelelően tud működni a testünkben, anélkül, hogy fájdalmat vagy zsibbadást okoznának. Amennyiben ülőmunkát végzünk, sokat segíthet, ha óránként tíz percre felállunk és átmozgatjuk magunkat. Sétáljunk egyet, menjünk el a konyhába, igyunk egy keveset, guggoljunk párat, ez segít helyreállítani a vérkeringést.

Hogyan kezelhető a már kialakult isiász?

A rossz tartás hatással van a járásunkra, az állásunkra, az ülésünkre, de még a pihenésünkre is. A helytelen tartás idővel gerincferdüléshez vezethet, ami kizárólag gyógytornával orvosolható. Akit rendszeresen kínoznak nyaki- és vállfájdalmak, annak érdemes felkeresnie egy gyógytornászt. Egy alapos állapotfelmérés után a szakember olyan gyakorlatsort állít össze a páciens számára, amely hatékony megoldást jelenthet a tünetek enyhítésére.

A gyógytorna akkor lehet jó módszer, ha az isiász tartáshiba vagy mozgásszervi rendellenesség miatt alakult ki. A felügyelet mellett végzett gyógytornával enyhíthetőek az idegi eredetű panaszok, idővel meg is szüntethetőek azok. Ha pedig otthon is tovább folytatjuk a kezelést, rendszeresen elvégezzük a személyre szabott feladatokat, akkor megelőzhetjük, hogy a betegség újból felüsse a fejét.

Mivel statikai problémáról van szó, sem a krémek, sem az egyéb készítmények nem használnak. Az ideg becsípődése nem egy gyulladás vagy egy góc, kizárólag statikailag lehetséges azt helyrehozni. Olyan speciális gyakorlatokra és mechanikai ingerekre van szükség, amelyek a szövetekre hatnak, amitől az oldódik, az ideg pedig felszabadul. Rosszabb esetben, amikor az idegkárosodás már előrehaladott, akkor kizárólag a műtét jelentheti a megoldást, de itt a felépülési idő már jóval hosszabb, nem beszélve a fájdalomról, amivel addig együtt kell élni. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor mindenképpen időben forduljunk orvoshoz.

Kép forrása: pexels.com